villiyrtti_DSC_5648

Rento ja maukas villiyrttiretki

Ensimmäisellä Sieni-ihmisten retkellä katse suunnattiin sienten sijaan villiyrtteihin. Ajankohtainen aihe oli houkutellut Vantaan Kalkkiruukin retkeilyalueelle 27 innokasta sieni-ihmistä. Villiyrttispesialisti ja huippukokki Sami Tallbergin varmassa opastuksessa tuli tutuksi 10 syötävää ja yllätyksellistäkin villikasvia. Niitä saimme kerätä maanomistajan luvalla Sipoonkorven kansallispuiston naapurista illan aterian salaattiaineksiksi. Järjestelyistä paikan päällä kiitoksen ansaitsee Metsähallituksen luontopalvelut sekä Sipoonkorven puistomestari Matti Hyhkä.

villiyrtti_DSC_5355

Retki alkoi villiyrttiluennolla. Sami kertoi ja näytti tunnusmerkit kymmenestä kasvista, joita porukalla lähdimme keräämään.

villiyrtti_DSC_5421villiyrtti_DSC_5429villiyrtti_DSC_5467

Kansallispuiston viereiseltä pellolta etsittiin ja kerättiin voikukan nuoria lehtiä ja kukkia, juuri avautuneita vuohenputkia, siankärsämöitä ja kaikkien suureksi yllätykseksi myös tuomen kukkia.

villiyrtti_DSC_5473villiyrtti_DSC_5503

Metsän reunassa kuusen oksilta löytyi kauniita punaisia kukintoja, kuin metsämansikoita. Käenkaali eli ketunleipä poimittiin syötäväksi kukkineen päivineen.

villiyrtti_DSC_5512villiyrtti_DSC_5519villiyrtti_DSC_5495

Kallioimarteen juurten lakritsimainen maku sai aikaa suurta ihastelua.

villiyrtti_DSC_5554

Kalliolta poimimme ahosuolaheinää, ja keruuretkeltä palatessa pellolta löytyi runsaasti pelto-orvokkeja, joista voi käyttää kaikki maanpäälliset osat. Jotkut onnekkaat keräsivät matkan varrelta myös kauniin sinisiä metsäorvokkeja.

villiyrtti_DSC_5640

Nuotiopaikalle saavuttua kerätyt yrtit käsiteltiin Samin ohjeiden mukaan. Tunnelmallisen hetken jälkeen kauniit kasvilajitelmat kerättiin pahvilaatikkoon, jossa Sami sekoitti villiyrtteihin kastikkeen reilun ottein ja paljain käsin.

villiyrtti_DSC_5695villiyrtti_DSC_5692villiyrtti_DSC_5731

Salaattiannos oli värikäs kuin kukkaniitty, ja sen maku yllätti kaikki herkullisuudellaan.

villiyrtti_DSC_5622villiyrtti_DSC_5665

Sienetkin löytyivät lopulta nuotiolta. Sami oli kokannut upean ja maukkaan kallioimarre-korvasieni-herkkutattipannun, jossa sieniä ei säästelty. Aterian päälle nautittiin tuhti pakurihaude.

villiyrtti_DSC_5729

Auringon laskiessa pidettiin yhdistyksen vuosikokous, ja tyytyväiset sieni-ihmiset lähtivät oppineina ja täysin vatsoin koteihinsa odottamaan seuraavaa retkeä. Silloin pääosassa tulevat olemaan sienet.

Teksti ja kuvat Petri Salmela