MushRoomASIA_k

Vuoden 2016 tapahtumat

MUSH ROOM ASIA – Sieni-ihmisten Pop up -ravintola

Grillattuja siitake-juustovoileipiä! Kuningasosterivinokasta tulisessa tomaati-chilikastikkeessa! Enoki-sientä kookoskeitossa! Sienijauhoihin leivottuja leivonnaisia! Pakurikääpä-teetä. Kaikkea tätä on tarjolla Sieni-ihmiset ry:n Pop up -ravintolassa Ravintolapäivänä 21.2. klo 12-16 Helsingin Kalliossa.

Tuoreet sienet eivät ole pelkästään kesän ja syksyn herkkuja, vaan viljelyllä sienillä voi herkutella myös näin talvella. Sieniherkkuja pääsee nauttimaan Sieni-ihmiset ry:n pop up -kasvisravintolassa Ravintolapäivänä 21.2.2016 klo 12-16 Helsingin Kalliossa (os. Kalliolanrinne 4, 2. krs.). Ravintolassa voi nauttia sieni-aterian viihtyisässä sisätilassa (noin 25 asiakaspaikkaa kerrallaan).

Tervetuloa maistelemaan harvinaista matsutake-sientä, japanilaisten suosimaa ja Suomessakin kasvavaa enoki-sientä, upeaa kuningasosterivinokasta ja tutumpaa siitakesientä. Tarjolla grillattuja sieni-juustovoileipiä, kasvis-sienikeittoa, sieniä tulisen makeassa chilikastikkeessa sekä sienijauhoihin leivottuja leivonnaisia ja pakurikääpäteetä. Ruokailun lomassa voi tutustua sienten kasvatusalustoihin ja muuhun sienitietouteen.

Lue lisää facebookista: https://www.facebook.com/events/947016955354219/

Menu:

Matsutake-voileipä

Grillattuja juustovoileipiä siitake- ja kuningasosterivinokkailla 4 € (vähälaktoosinen)

Indonesialainen kookos-peruna-keitto enokitake-sienillä 6 € (gluteeniton, maidoton, vegaani)

Kuningasosterivinokasta chili-tomaattikastikkeessa 7 €

Siitakejauhoista leivottuja kakkuja: Red velvet cake 3 € ja Brownie 3 €

Pakurikääpätee 2 €

Luomukahvi 2 €

Kaikki tuotto menee Sieni-ihmiset ry:n toimintaan.

Sienet ovat erittäin ravintorikasta ja terveellistä mutta samalla kevyttä syötävää. Niiden rasvaprosentti ja hiilihydraattipitoisuus on hyvin vähäinen. Sienet sisältävät myös paljon kuitua ja vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita mutta samalla myös enemmän proteiinia kuin monet kasvikset. Ne ovat myös hyvä antioksidanttien lähde ja sisältävät paljon kolesterolia alentavaa beetaglukaania.

Siitake-sieni: Suomessa paljon käytetty ja viljelty siitake-sieni on kotoisin Kauko-Idästä, missä sitä arvostetaan erityisesti sen lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. Siitake sopii proteiinipitoisena sienenä hyväksi lihan korvikkeeksi ja sisältää myös paljon kuituja ja b-vitamiineja. Ravintorikkaita siitakejauhoja voi käyttää leivonnassa korvaaman osan muista jauhoista.

Kuningasostervivinokas: Kuningasvinokkaana tai putkivinokkaanakin tunnettu kunigasosterivinokas on uljaan näköinen viljelty sieni, joka kasvaa villinä välimeren alueella ja Aasiassa. Hienostuneen pähkinäinen maku sopii erityisesti risottoihin, kastikkeisiin ja grillattavaksi.

Talvijuurekas eli enokitake: Sieni kasvaa villinä Suomessa ja on yksi ainoista talvisienistämme. Herkullista ruokasientä viljellään erityisesti Aasiassa, missä se tunnetaan enoki (enokitake) nimellä. Luonnossa ruskealakkinen ja samettijalkainen sieni muodostaa viljeltynä nuudeleita muistuttavan valkoisen kimpun, joiden päässä on pikkuruiset lakit. Enokitake sisältää runsaasti kuituja, B1 ja B2 -vitamiineja, rautaa, kaliumia ja seleeniä. Sen sisältämä lentinaniinin on todettu ehkäisevän syöpää.

Matsutake eli tuoksuvalmuska: Villinä erityisesti Pohjois-Suomessa kasvavalla Matsutakella on ollut Japanissa mystisen herkun maine. 1800-luvulle saakka tätä hedelmäisen makean ominaistuoksun omaavaa sientä saivat syödä vain keisarit ja sotilasjohtajat. Alempiarvoisia sienellä herkuttelijoita odotti rangaistus. Tänäkin päivänä sieni on arvossaan. Yhden sienen arvo voi Japanissa olla satoja euroja. Matsutaken maku on erittäin voimakas ja herkullinen. Sientä voi löytää myös Etelä-Suomesta harvakseltaan.

Pakurikääpä: Pakurikääpä on yksi tunnetuimmista lääkinnällisistä sienistämme, ja se kasvaa yleisimmin koivupuun kyljessä lahottajasienenä. Pakuria on käytetty kansanlääkinnässä jo 1500-1600 -luvuilta lähtien. Niin sanottu pakuritee on käävän yleisin käyttömuoto. Pakurin uskotaan lievittävän tulehduksia, rauhoittavan ruoansulatusta ja parantavan vastustuskykyä.